linnealiljegard.blogg.se

Jag heter Linnéa Liljegärd, är 29 år och en före detta fotbollsspelare som försöker hitta min nya väg i livet!

Skadad och utanför

Kategori: Allmänt

Att vara där fast ändå inte, det är det värsta som finns. Man sitter där bredvid och kollar men man tillhör inte, tillför inte något, man bara är. Givetvis synlig men på något sätt helt osynlig. Det är en lagidrottares värsta mardröm, en mardröm jag just nu lever i.

 

För någon vecka sedan kände jag att jag började få ont i mitt knä och efter vår svenska cup match mot Hovås/Billdal för 1,5 vecka sedan blev smärtan allt värre. Jag förstod direkt vad det var, jag har haft det en gång förut, fast då i vänsterknä och inte i höger som det är nu. Jag hade fått löparknä. Efter ett besök hos vår sjukgymnast på måndagen efter konstaterades eller bekräftades det jag egentligen redan visste, det var löparknä. Skadan var i ett tidigt stadie och skulle inte vara långvarigt om jag bara skötte det rätt. Så förra veckan var det nålbehandling (inte min favorit) och laser som gällde och jag kände mig ändå ganska hoppfull. Smärtan var inte alls lika stor som jag upplevde det förra gången och som tvingade mig till 2 månaders rehab. Det skulle bara krävas några dagars vila sen skulle jag vara tillbaka. Trodde jag. Det har tagit längre tid och just nu känns det lite ovisst när jag kommer kunna träna igen, ska träffa vår sjukgymnast igen imorgon och hoppas på bättre besked då.

 

Innan jag fortsätter vill jag passa på att säga att jag vet att jag inte har någon allvarlig skada och att det givetvis finns dem som har och haft det sju resor värre än vad jag har. Det jag egentligen vill försöka berätta och förmedla är hur det känns att sitta bredvid, att inte kunna delta. Oavsett om man har en långtidsskada eller som i mitt fall, en lättare skada.

 

 

De flesta lagidrottare som blir skadade beskriver ofta det som att det känns som att gå från att vara just lagidrottare till att bli en ofrivillig individuellidrottare. Jag delar den meningen och uppfattningen men det är så mycket mer. Jag tror att alla vi människor har ett stort bekräftelsebehov och kanske framförallt vi idrottare. Man vill utvecklas, uppnå mål och vinna matcher eller tävlingar. Man vill prestera. Jag skrev det för någon vecka sedan, hur viktig den där klappen på axeln och lagkamraternas uppmuntrande ord är. Man vill att andra ska tycka att man gör något bra. ”Bra passning”, ”bra löpning” enkla ord att säga men viktiga att få höra. Man blir sedd, man blir uppmuntrad och ens bekräftelsebehov blir uppfyllt. Efter en träning vet man att lagkamraterna har sett dig, du har deltagit och förhoppningsvis gjort något bra. Laget har utvecklats tillsammans och jag fick vara en del av det, det är nått fint i det. Jaget i laget, det är något jag gillar. Hur en individ kan påverka en hel grupp och hur en grupp kan påverka en individ.

 

Som jag skrev inledningsvis. När man är skadad är man där men ändå inte. Man är med laget, man ser dem men man är inte i det. Man kan inte påverka träningen och man tillför inget. Det är en jobbig känsla. Dagens träning var enbart jobbig att kolla på, jag är glad att jag träffade tjejerna i laget som alltid ger mig energi men jag önskar faktiskt att jag inte åkt dit. När jag åkte därifrån kände jag mig nere. Det är svårt att vara jaget i laget när man är skadad, för laget känns så långt bort och kvar blir endast jag. Man känner sig som det mobbade barnet i skolan. Som ser de andra barnen leka på rasterna men som inte får vara med. Man hör hur det pratar med varandra, ser varandra och uppmuntrar varandra. Själv sitter man synlig men ändå osynlig några meter bort.

 

Voltaire sa en gång. ”Den som inte kan hata kan heller inte älska”. Jag är ganska säker på att han inte syftade på en idrottares skador men som med alla citat och ordspråk kan och får man tolka det som man vill och man gör det oftast olika beroende på i vilken sinnesstämning man är. Så just nu tolkar jag hans citat såhär. Kan man inte hata att vara skadad och sitta bredvid så kan man inte heller älska att få vara hel och vara på plan. Jag vet att jag hatar att sitta bredvid men jag vet också hur mycket jag kommer älska det när jag är tillbaka, det ser jag fram emot.

Laddat batterierna

Kategori: Allmänt

I fredags var det äntligen dags för årets första tävlingsmatch. Svenska cupen och åttondelsfinal mot Hovås/Billdal. Inför några få tappra supportrar som trotsat både kyla och regn lyckades vi vinna med 6-1 efter målkalas av Susanne Moberg och Mia Carlsson. Om det var någon som struntat i Let´s dance och tagit sig till Valhalla för att få se samba där istället kanske det blev lite besvikna. Men vi gjorde vårt jobb och vann matchen, vilket var det viktigaste. Jag tror faktiskt även att Mia tog några stela danssteg som målgest, så helt lottlösa gick inte publiken även om Tony Irving kanske inte hade vart så imponerad. Det var en speciell känsla att vara tillbaka i Göteborg och framförallt på min gamla hemmaplan Valhalla. En arena som var som mitt andra hem i nästan 5 års tid. Jag har verkligen inte samma känslor längre men har nästan bara bra minnen därifrån och tyckte det var kul att vara tillbaka. Härligt också för laget att få bryta en negativ trend som vi (eller dem, om man får vara fräck och säga så) har haft på Valhalla innan. Så förutom seger och vidare avancemang till kvartsfinal fick laget också knäcka spöket, Valhalla. Två segrar i en, bättre kunde det inte bli.

 

Eftersom vi fick resten av helgen ledig passade jag på att stanna kvar efter matchen och hälsa på familj, släkt och vänner. Det blev en snabbvisit men det gav mig oerhört mycket. Jag har inte varit hemma sedan jul och saknar alla hemma väldigt mycket givetvis. Det blev två intensiva dagar. Leka med alla kusinbarnen, träffa vänner men också hinna bli ordentligt bortskämd av mamma var bara några saker som stod på schemat.

 

 

Ladda batterierna. Det känns som ett töntigt uttryck egentligen, något som vuxna slänger sig med. Men jag är trots allt 25 år nu och eftersom det är precis vad jag har gjort denna helg så finns det inget bättre sätt att förklara det på, jag har laddat batterierna. Efter en tung period med försäsong, träningsvärk och ett trött huvud var det skönt att kunna koppla bort fotbollen bara för någon dag, äta mammas mat, ha spelkväll med kusinerna och bygga tågbana med barnen. Ibland är det skönt att komma bort från vardagslunken och prata om andra saker än fotboll. Så även om klockan ringde redan 05.30 i morse för att jag skulle hinna ner till Kristianstad och vår morgonträning så kände jag mig både utvilad och fylld med ny energi. Dessutom känns det som att jag lämnade en familj men kom tillbaka ”hem” till min andra idag. Det är få förunnat att ha två familjer, en genetisk och en fotbollsfamilj. Jag har det och känner mig väldigt lyckligt lottad.

 

Hissa och dissa

Hiss : När kusinbarnet säger "du är min bästa kompis"

Diss : Sjukgymnastens nålbehandling